El petit terme municipal de Monistrol de Calders està organitzat a partir de les valls de quatre cursos d'aigua, a part de l'altiplà de Mussarra. Del nord, del terme de Moià, baixa el Torrent de la Baga Cerdana (anomenat Riera de l'Om a Moià). S'ajunta al costat meridional de la masia de la Coma amb la Golarda, riera que ve del nord-est, després de néixer en el terme de Moià i travessar la Vall de Marfà, del terme municipal de Castellcir. Del costat de llevant procedeix la Riera de Sant Joan, que travessa bona part del terme municipal de Castellterçol (on rep diferents noms, com Riera de la Sala). Del sud i sud-est procedeix el Torrent de l'Om, que neix en el terme de Granera, on rep el nom de Torrent de la Roca, i s'ajunta a la Riera de Sant Joan a l'extrem sud del poble de Monistrol de Calders. Just al nord-oest del poble, encara, es forma el Calders, fruit de la unió de la Golarda amb la Riera de Sant Joan.


Tot plegat fa que les carreteres, pistes i camins que discorren pel terme monistrolenc hagin de travessar sovint aquests cursos d'aigua. Cinc ponts d'una mida considerable es troben a Monistrol de Calders; dos en el traçat de la carretera de Sabadell a Prats de Lluçanès (la B - 124), un d'enllaç entre aquesta carretera i l'entrada meridional del poble, el quart entre la Sagrera i el barri de Poble Amunt, i el cinquè al nord-oest del poble: el pont enllaça la carretera B - 124 amb el Polígon Industrial de la Llandriga. A més, però, la B - 124 té tota una sèrie de ponts per anar vencent els diferents torrents i xaragalls que davallen dels pendissos que emmarquen la carretera, alguns d'ells de força alçada, que anirem posant en aquestes pàgines

Vegeu els ponts majors de Monistrol de Calders en aquesta pàgina.
Podeu veure els altres, més petits i que sovint passen desapercebuts, en aquesta altra.


Pont de Cal Serni

Un altre tema són les passeres i els guals, la major part apropiats per a vehicles, que també anirem veient en properes planes. Els guals i les passeres més rellevants són els que podeu veure seguint aquest altre enllaç.

Gual dels Campassos