Les basses i les rescloses

L'existŔncia de diversos cursos d'aigua a Monistrol de Calders ha fet que, en diversos indrets del terme, es constru´ssin mitjans de capta d'aigua per tal de recollir-ne per a l'˙s agrÝcola i de consum de boca, davant dels moments de l'any en quŔ aquest bÚ Ús escÓs i, d'altra banda, per al reg diari dels horts. ╔s una realitat viva encara avui dia en els entorns del poble: Horts dels Pins de la Pa´ssa, Feixa Llarga (antigament anomenada Horta de Sant Joan), Horts de la Rectoria i del SolÓ, bagues del SolÓ i de Saladic, camps del Xei o de les Garses i de l'Illa, etcŔtera.

D'altra banda, cada masia tenia la seva bassa, i, sovint, els molins en tenien almenys dues, amb funcions diferents. Les podeu veure en aquest apartat.

En alguns casos, les pedreres del terme tambÚ van construir la seva bassa per poder tallar la pedra convenientment. Podeu veure en aquesta pÓgina les basses de pedreres de Monistrol de Calders.


La bassa del Rossinyol


Les rescloses sˇn, encara, una altra mena d'emmagatzematge d'aigua. Solien tenir dues funcions, la major part de vegades simultÓnies: fornir d'aigua la bassa principal del molÝ, i alimentar un rec, moltes vegades d'un recorregut prou llarg, que condu´a l'aigua als horts, on els pagesos s'organitzaven, no sempre amb encert ni acord total, per tal que, alternant-se, tothom poguÚs regar l'hort que menava. Podeu veure-les en aquest enllaš.

Al canals i recs que se'n derivaven hem dedicat un altre apartat d'aquesta pÓgina.

La resclosa dels Campassos, o del MolÝ de la Pa´ssa

Tornar al men˙ principal