Pascual Madoz

Pascual Madoz Ibáñez fou un polític liberal que jugà un paper determinant en la política espanyola del segle XIX i en la modernització de les institucions de l'estat espanyol durant aquell segle.

Nasqué a Iruña (Pamplona) el 1806 i morí a Gènova el 1870 en acompanyar de retorn a Itàlia el fugaç rei Amadeu de Savoia, de qui era partidari; va ser diputat a les Corts de Madrid, impulsà una de les desamortitzacions d'aquell segle i arribà a ser Ministre d'Hisenda el 1855, i més tard, President de la Junta Provisional Revolucionària en la Revolució liberal del 1868. Amb una biografia molt convulsa a causa de les seves idees liberals, visqué l'exili a França, després d'estudiar dret a Saragossa. En tornar, fou jutge i governador de la Vall d'Aran i exercí d'advocat i de periodista a Barcelona, on arribà a dirigir el diari liberal El Catalán. La fermesa de les seves conviccions ideològiques el dugué a renunciar diverses vegades a importants càrrecs polítics, com el de Governador de Madrid, el mateix 1868.


Formà part de l'exèrcit liberal durant les dues primeres guerres carlines, i mostrà sempre un interès per la geografia i la història, especialment dels llocs on visqué, com Catalunya, que coneixia bé a causa precisament de la seva activitat militar en un primer moment, i quan exercí d'advocat i periodista pocs anys més tard.

Entre 1845 i 1850 publicà el Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar, on trobem un article dedicat a Castellcir i un altre a Marfà i Santa Coloma Sasserra. Els reproduïm exactament com estan escrits, resolent, però, les abreviatures. En el de Marfà es pot observar l'error de confondre Monistrol de Calders amb Monistrol de Rajadell (Monistrolet):

Castellcir
Localidad con ayuntamiento de la provincia, audiencia territorial, capitanía general de Barcelona (6 leguas), partido judicial y diócesis de Vich (5): situada en terreno llano con buena ventilación y clima saludable. Tiene sobre 30 casas y una iglesia parroquial (San Andrés), servida por un cura de primer ascenso. El término confina con Santa Coloma y San Martín de Centellas y Castelltersol. El terreno participa de monte y llano; le cruzan varios caminos locales. Producción: trigo y legumbres; cría algún ganado y caza. Población: 20 vecinos de catastro, 89 almas. Capital productivo: 1.462,800 reales. Imponible: 36,570.

Marfá
Localidad cabeza de ayuntamiento que forma con Santa Coloma Saserra en la provincia, audiencia territorial, capitanía general de Barcelona (8 leguas), partido judicial de Manresa (4), diócesis de Vich (3): situada en terreno montuoso, con buena ventilación y clima templado y sano.  Tiene 10 casas, una iglesia parroquial (San Pedro), servida por un cura de ingreso, y el cementerio contiguo a ella. El termino confina norte Moyá, este Castelltersol, sur Granera y oeste Monistrol de Rajadell; en el se encuentran varias casas solares, y una capilla dedicada a la Virgen de la Tosca, situada cerca de la población, sobre un pequeño llano que forma la falda de una elevada montaña, en cuyo sitio brota una fuente dentro de una cueva de piedra tosca, formada por la naturaleza, y al cual concurren en romería los vecinos de algunos pueblos de la comarca. El término es de mediana calidad; sus montes se hallan poblados de pinos, robles, encinas, bojes y enebros; abunda de fuentes que le proporcionan algún riego, pues las aguas de dos arroyos que le cruzan, no se aprovechan en este término; también hay muchas canteras de piedra tosca. Los caminos son locales y están en muy mal estado. El correo se recibe de Moyá. Producción: buen trigo, centeno, maiz y uvas; cría ganado lanar, vacuno, cabrío y de cerda, caza de perdices y conejos, y pesca de barbos y otros peces, llamados en el pais bagras. Población: 15 vecinos, 76 almas. Capital productivo: 730,400. Imponible: 18,260.

Santa Coloma Sasserra
No hi ha article propi, ja que el de Marfà engloba l'antic terme de Marfà i Santa Coloma Sasserra. 


Tornar a la pàgina anterior