El 4 de juliol de 2009 es van presentar en societat els primers gegants de la història de Monistrol de Calders. Fins a aquell moment, la colla de geganters, grallers i timbalers feia les seves actuacions amb els gegants de la ZER (Zona d'Escolarització Rural) del Moianès, a la qual pertany l'escola del poble. Després d'uns anys d'existència sense gegants propis, es va treballar molt per poder arribar a tenir-ne.

El primer que es va haver de fer va ser triar el constructor dels gegants. Després de fer unes quantes visites, ens va agradar l'estil i les facilitats que ens donava en Toni Mujal, de Cardona. No ens n'hem penedit gens, de la decisió!

La tria dels personatges va anar per dos camins diferents.

El Llúpol deu el seu característic rostre a mossèn Pere Fradera, que va passar una llarga temporada de rector al poble. Aquesta decisió va ser exclusivament dels membres de la colla, ja que en guarden molt bon record.

El fet que porti una gerra de cervesa no és pas perquè el Pere fos un gran amant de la cervesa, sinó que és a nosaltres que ens agrada molt!

La destral sí que és una referència directa al Pere en el seu pas per la rectoria de Sant Feliu de Monistrol, però sobretot a totes les persones que encara li guarden rancor per un fet que no deixa de ser anecdòtic, però que va remoure polseguera en el seu moment: la decisió de talar el cedre que creixia a la placeta de davant de la porta de la rectoria, les arrels del qual estaven causant desperfectes estructurals importants en els edificis que l'envoltaven: l'església parroquial i la rectoria mateixa (la part inferior de l'escala de caragol que permetia accedir al campanar des de la mateixa placeta ha quedat inutilitzada pel moviment que va experimentar el seu eix vertical). Aquesta decisió no va ser ben acollida per una part del poble.

Les mides del Llúpol no són gens menyspreables: pesa 44 kilos i fa 3,6 metres d'alt.

En la presentació del Llúpol, foren els seus padrins la Griselda i el Tallaferro, gegants de Castellterçol.

Mossèn Pere Fradera i Marcet ens deixava definitivament el 2 de febrer del 2011.



El rostre de la Rabassola va ser elegit en referèndum per la gent de Monistrol. Hi havia quatre candidates de gran renom al poble.

La candidata finalment elegida va ser la Cisca, mestressa del bar Cuell i molt estimada per tots els vilatans. Cal dir que durant molts anys, el bar Cuell fou el lloc de trobada tant dels avis del poble per a jugar al dòmino i a la botifarra, com dels joves per a fer la cervesa i dels culés per tal de veure els partits del Barça.

La geganta representa una trementinaire que es barallava tot sovint amb el monjo Llúpol.

Se li va posar de nom Rabassola perquè és com anomenem a Monistrol les múrgoles, un bolet ben boig i molt apreciat pels monistrolencs.

Pel que fa a les mides, la Rabassola no es queda enrere: 39 kilos i 3,5 metres d'alt.

En la seva presentació en societat, en foren padrins els gegants de Castellcir, la Coloma i l'Andreu.



A la Festa Major del 2019 s'afegí a la parella de gegants monistrolencs el primer capgròs. El portava el besnét de la persona a qui representa la Rabassola, fill i nét de dos dels portadors d'aquests gegants, de la família de Cal Cuell.



Podeu visitar el blog dels Gegants i grallers de Monistrol de Calders.

Tornar a la pàgina anterior