El Moianès

La comarca del Moianès, oblidada en totes les divisions comarcals aprovades oficialment a Catalunya, és una realitat palpable en el teixit social i econòmic dels deu terme municipals que la integren. A més, a l'hora d'assignar comarca a aquests deu municipis, la comarca ha estat dràsticament trossejada: Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja han estat col·locades en el Vallès Oriental; Collsuspina, a Osona, i Calders, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló, en el Bages.

Des del punt de vista judicial, el repartiment és diferent: Calders, l'Estany, Granera, Moià, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló
són del partit judicial de Manresa, Castellterçol i Sant Quirze Safaja, del de Granollers, i Castellcir i Collsuspina, del de Vic.

Curiosament, l'única administració que ha conservat la integritat de la comarca és l'eclesiàstica: totes les parròquies dels deu termes pertanyen al bisbat de Vic, agrupades en l'arxiprestat del Moianès, que inclou, a més, les parròquies de Sant Feliu de Codines, Sant Llorenç Savall i Sant Vicenç de Riells del Fai.

La comarca pren el nom derivat del de la vila de Moià, que exerceix de cap de comarca, si bé aquest paper s
'ha desdibuixat una mica modernament per la facilitat de comunicacions existent avui dia.


Calders

Castellcir


Castellterçol

Collsuspina

L'Estany

Granera

Moià

Monistrol de Calders

Santa Maria d'Oló

Sant Quirze Safaja

Tornar al menú principal